Schilder Joe English

{lang: 'nl'}

Joseph Alphonse Marie (Joe) Engels (geboren in Brugge op 5 augustus 1882 – overleden in Vinkem op 31 augustus 1918) was een Vlaamse tekenaar en schilder.

Leven en werk,

Zijn vader was een Ier, getrouwd met een Vlaamse vrouw. Later werd Joe genaturaliseerd als een Belgische onderwerp en werkte nauw samen met de Antwerpse kunstenaar Juliaan Devriendt. Antwerpen was in die tijd het centrum van de Vlaamse Beweging. In 1914 werd hij gemobiliseerd. Aan het einde van 1915, werkte hij als kunstenaar in Veurne, waar hij een prominent frontsoldaat. Hij ontwierp de typische grafstenen huldiging van de Vlaamse soldaten die stierven in de Eerste Wereldoorlog. Engels stierf op de leeftijd van 36 uit een onbehandelde blindedarmontsteking in het militair hospitaal L’Ocean te Vinkem de nacht van 31 augustus 1918. Hij werd begraven in de Belgische militaire begraafplaats van Steenkerke. De allereerste IJzerbedevaart vond daar op zijn graf in 1920. In 1930 werd zijn lijk geplaatst in de crypte van de IJzertoren (de IJzertoren, vernoemd naar de rivier de IJzer). Via zijn vriend Sam De Vriendt, een aantal van de olie Engels schilderijen en aquarellen, die Veurne tonen tijdens de oorlog, waren er permanent tentoongesteld in het gemeentehuis.


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388