Fascinerende kunstenaar: Jackson Pollock

{lang: 'nl'}

 

Frank Zweegers Kunst - Jackson Pollock in actieFrank Zweegers Kunst - Jackson Pollock no-5-1948Jackson Pollock

Eén van de meest intrigerende en invloedrijke kunstenaars van de vorige eeuw, was Jackson Pollock. Met zijn donkere, onheilspellende kleuren maar detaillistische schilderijen, intrigeerde hij menigeen mateloos. Maar wie was die man achter deze schilderijen? Waar leefde hij? En waar haalde hij zijn inspiratie vandaan?

Jackson en Peggy en Lee

Jackson Pollock wordt op 28 januari 1912 in Cody Wyoming in Amerika geboren. Na een periode van studie en ervaring opdoen, werkt Pollock van 1938 tot 1942 in het kader van het Federal Art Project. Peggy Guggenheim is feitelijk degene die hem ontdekt en door haar bemiddeling vindt zijn eerste solo-tentoonstelling in 1943 plaats. Pollock trouwt ondertussen met Lee Krasner en gaat in The Springs wonen in East Hampton. Hier helpt Lee hem zoveel mogelijk om van de drank af te blijven. In 1952 heeft hij zijn eerste solo-tentoonstelling in Parijs.

Fataal auto ongeluk

Jackson Pollock sterft echter al een paar jaar later in 1956, tijdens een auto-ongeluk dat hem fataal wordt. En ook al reisde hij veel, hij heeft zijn geboorteland Amerika nooit verlaten. En misschien komt het door zijn vroegtijdig overlijden, of puur door zijn bijzondere schilderstijl, maar Jackson Pollock is de kunstenaar die postuum het record vestigt van hoogste prijs ooit betaald voor een schilderij. Want op 1 november 2006 wisselt zijn schilderij No. 5, 1948 van eigenaar voor wel €109 miljoen ($140 miljoen).

Jack the Dripper

De bijnaam van Pollock was Jack the Dripper, wat werd verklaard door zijn bijzondere stijl van schilderen. Tegenwoordig rekent men Pollock tot het Abstract expressionisme samen met zijn tijdgenoot Willem de Kooning. De nadruk op deze wijze van schilderen wordt ook wel action painting genoemd. Hierbij voorziet de schilder grote op de grond liggende doeken met sterk ritmische schilderijvullende (all-over-painting) verfpatronen. Daarbij raakt de verfkwast niet het doek, maar loopt de verf op het doek wat tot drippings leidt. Vandaar de naam: Jack the Dripper.


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388