Brits protest tegen kunstbezuinigingen

{lang: 'nl'}

Middels een petitie die in de Britse krant ‘The Observer’ werd gepubliceerd, hebben onder meer Britse sterren Sheila Hancock (The boy in the striped pyjamas), Kenneth Branagh (Valkyrie) en David Tennant (Harry Potter) hun stem laten horen tegen bezuinigingen in de Britse kunstsector. Ook Julie Walters (Harry Potter films), Leigh (Vera Drake), Dame Helen Mirren (The Queen) en Michael Sheen (Kingdom of Heaven), sloten zich bij het protest aan.

De bezuinigingen werden vorig jaar gepresenteerd. Enorme bedragen aan subsidies van de lokale overheid werden geschrapt. En net als in Nederland betekent dit een grote klap voor de financiering van kunst en cultuur. ‘The Observer’ schrijft: “Als we serieus zijn over de wederopbouw van onze economie, dan kan en mag de culturele sector niet een gemakkelijke prooi voor bezuinigingen worden.”

Een interessante alternatieve inkomstenbron zou crowd financing kunnen zijn. In Nederland worden de mogelijkheden hiermee onderzocht door voordekunst.nl.

Kunstprojecten worden dan gefinancierd door geïnteresseerde particulieren en bedrijven en krijgen afhankelijk van de grootte van hun bijdrage een speciaal bedankje. Maakt kunst wel meteen weer van de elite. Maar wanneer de overheid niet meer over de brug komt, wellicht ook voor de Engelse kunstwereld de moeite van het proberen waard.


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388