De kleur groen

{lang: 'nl'}

De derde kleur uit de kleuren reeks is de kleur groen. Waar rood vaak gezien wordt als ‘fout’, gaat groen over het algemeen door het leven als ‘goed’. Maar er is meer. Denk aan gifgroen, draken zijn groen, buitenaards leven is groen en ja, ook in het paradijs was het groen. De interpretatie van groen kan zeer verschillend zijn, toch is het één van de populairste kleuren.

Groen is een secundaire kleur. Het ontstaat wanneer de primaire kleuren blauw en geel worden gemengd. Groen is ook de kleur van de Islam, het is de favoriete kleur van Mohammed, en een heilige kleur. Ook in het christendom is de kleur groen belangrijk, het is namelijk de kleur voor de zondag. De politiek bevat ook genoeg groen. Niet alleen de milieupartijen, ook het CDA en D66 hebben een groen logo. Dit geeft de partijen  een milieubewust ‘keurmerk’, en voor het CDA een christelijke signatuur. Groene energie is tegenwoordig een algemeen begrip en behoeft geen verdere uitleg. Maar wist u dat Yin, wat staat voor rust, ook de groene kleur heeft in China?

Maar wat doet die kleur groen dan precies? Yin verraadde het al een beetje, groen is rustgevend. In slaapkamers met groene tinten slaapt men beter, en dat is ook de reden dat ziekenhuizen vaak veel groen in het interieur hebben. Maar groen is een neutrale kleur, en kan daardoor soms ook saai zijn, zeker vergeleken met het blauw en geel waar het uit ontstaat. Dus gebruik gerust groen in je interieur, maar pas op dat het niet saai wordt of wegvalt tussen meer overheersende kleuren.

 


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388