Toekomst van papier en de opkomst van E-books

{lang: 'nl'}

Regelmatig duik ik een antiquariaat in om even een paar oude boeken te bekijken en te kopen. Het liefst natuurlijk een eerste druk. Er hangt in een antiquariaat altijd een apart geurtje. De geur van weleer en oud vergeeld papier. Het geeft het zoeken en bladeren een extra charme.

Sinds een aantal jaar zijn er e-readers op de markt om op een rustig scherm bibliotheken vol aan boeken te lezen. Maar waarom worden er dan nog boeken op papier gedrukt als de e-readers zo geweldig zijn? We hebben immers de komst van de iPad waarop je boeken kunt lezen. Dat zou toch echte papieren boeken killer moeten zijn? Maar als je te lang naar zo een scherm tuurt beginnen je oogjes pijn te doen. Volgens mij heeft het papieren boek nog niet zijn langste tijd gehad. En wel om de volgende redenen.

Uit het zicht is uit het hart.

Een e-book heeft geen fysieke boekenleggers die aangeven hoe ver je in een boek bent. Je klikt makkelijk door naar een volgend boek. Je kunt op een e-reader honderden soms wel duizenden boeken kwijt. Je blijven concentreren op één boek is lastiger en je word er niet aan herinnerd zoals je dat wel hebt bij een boek op je nachtkastje.

E-books zijn niet voordeliger

E-books zijn niet eens zo veel goedkoper dan de papieren versie. Een goed voorbeeld is de verhalenbundel Summercrime. Die is als paperback verkrijgbaar voor €15.95 en kost als e-book €10,50. Het scheelt wat, maar niet een gigantische percentage. Uiteraard moet de marketing en de royalties betaald blijven worden.

Boekenkast

Een boekenkast zonder boeken zou een beetje raar staan. Het klinkt wellicht wat overdreven, maar een fysiek boek geeft een aparte uitstraling. Zeker de gebonden boeken staan prachtig in de woonkamer. Uiteraard, als boekenworm heb je al menig boek in bezit die je mooi kunt presenteren in je boekenkast. Maar de nieuwe e-book aanwinsten kun je niet meer toevoegen aan je collectie. Je verzameling boeken is toch deel van je interieur.

Frank-Zweegers-Kunst-boekenkast

bron: http://homeinteriordesignthemes.com/

Als het aan mij ligt blijf ik nog lang van mijn uitjes naar de diverse antiquariaten en boekwinkels genieten en mijn verzameling uitbreiden.

Tijd voor mijn pijp, pantoffeltjes en een goed boek! Oei, bijna de wijn vergeten. Frank Zweegers


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388