Uienschillen

{lang: 'nl'}
Frank Zweegers Kunst - Uienschillen

bron: http://www.thebest3d.com

Uienschillen? Een artikel over uienschillen op een kunstblog? Nee, geen tips voor de gebakken uitjes voor de maaltijd van vanavond. Ik heb een term uit de animatiewereld letterlijk vertaald in het Nederlands. “Onion skinning” is namelijk een animatie techniek die in heel veel tekenfilms wordt gebruikt.

De techniek zit vrij simpel in elkaar in tegenstelling tot de arbeid die er in gaat zitten. Want die is aanzienlijk.

Het gaat als volgt. Je hebt één hoofdframe. Deze is het best zichtbaar. Op 100% zullen we maar zeggen. De voorgaande frame staat op bijvoorbeeld 50% zichtbaarheid net als de volgende die ook op 50% of 25% staat. Zo krijgen animaties een meer levendige indruk als ze de frames worden afgespeeld. De animatie loopt mooi in elkaar over.

Tegenwoordig heb je uiteraard computer programma’s die de arbeid overnemen. Zo heb je bijvoorbeeld Adobe Flash. Hierin kun je animaties tot games in maken voor vooral gebruik op internet. Met een aantal simpele knip+plak stappen krijg je het gewenste “Onion skinning” effect.

Als deel van een project van een science center werd er een applicatie ontwikkelt om zelf te experimenteren met de techniek, Onion skinning. Hieronder vind je de link en kun je zelf aan de slag.

http://grant.robinson.name/projects/onionskin/app/index.ph


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388