Aquarelleren

{lang: 'nl'}

Aquarellen stralen, mijn inziens een enorme rust uit. Vaak wat donkere kleuren, vermengd met grove papier. Een landschap aquerel ziet altijd wat weemoedig uit. Het geeft een gevoel van weleer, wat ook het onderwerp is. Van een rustige zondagmiddag in de herfst.

Maar wat als je nu zelf het penseel ter hand wilt nemen. Met de onderstaande tips van Frank Zweegers kun je vandaag nog beginnen met het schilderen van aquarellen.

Werken in lagen

Een mooie aquarel kun je nooit in een keer schilderen. Het opbouwen van laagjes is belangrijk om diepte te creeren. Laat de lagen goed drogen alvorens je naar de volgende laag gaat. Geduld is een belangrijk element bij het aquarelleren.

Diepe en lichte kleuren

Bij aquarelleren is het belangrijk om stevige contrasten te gebruiken. Heel lichtblauw met donkerblauw bijvoorbeeld. Bij olieverf kun je nog lichte blauw met blauw combineren. Daar zie je voldoende contrast. Maar bij aquarelleren ligt het dus net even wat anders.

Je kan verf mengen door de drie primaire kleuren te gebruiken. Rood, Geel en Blauw. Maar als beginner is het verstandiger om pure verven te gebruiken. Bijvoorbeeld een paars of groen palet. Dan sla je de soms lastige stap van het mengen over.

Aquarel technieken

Er bestaan een aantal technieken die bij het aquarelleren komen kijken. Deze zijn meer bedoelt om te gebruiken na enige oefening. Maar het geeft je een idee.

De Nat-in-Nat schildertechniek is dat je een vel papier nat maakt en hierop gaat werken. Wat dit te weeg brengt is dat het verf in elkaar overgaat lopen. Dit vraagt om oefening omdat het verf vaak gaat waar je het net niet wilt hebben.

Frank Zweegers Kunst - Stilleven in rood groen en koper -Jules Grandgagnage

Frank Zweegers Kunst – Stilleven in rood groen en koper -Jules Grandgagnage

 


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388