Semiotiek

{lang: 'nl'}

Door mijn fascinatie met logo’s ben ik mij eens gaan verdiepen in de achterliggende gedachten de simplistische afbeeldingen.

Je ziet ze overal om je heen. Tekens, iconen en symbolen etcetera. Semiotiek is de verzamelnaam van de wetenschap hiervan.  Semiotiek valt in drieën uiteen:

● Index – Een teken die een gecalculeerde aanname doet. Een afbeelding van rook kan wijzen op vuur.
● Icoon – Gelijkenis tussen werkelijkheid en teken.
● Symbool – Een afbeelding/logo/teken die betekenis krijgt door (universele) afspraken.

Er bestaan twee verschillende soorten semiotiek

●  Structuralistische Semiotiek

Dit is het structureel categoriseren van semiotiek en hun betekenissen.

●  Peirceaanse Semiotiek

Dit is een uitgangspunt waarbij niet uitgelegd wordt wat een teken, icoon betekent maar wat voor uitwerking het heeft in de praktijk.

Semiotiek is internationaal. Het overschrijdt grenzen. Veel mensen begrijpen tekens, iconen en symbolen ongeacht de taal. Alleen kunnen tekens in verschillende culturen, verschillende betekenissen hebben of in de loop van tijd een anders worden opgevat.

Frank Zweegers semiotiek

bron: http://www.getfreeimage.com

 

Een bekend voorbeeld is de swastika, beter bekend als hakenkruis. Dit symbool wordt, logischerwijs in verband gebracht met de nazi’s terwijl het het hakenkruis in het Boedhisme, voorspoed en geluk betekent. Een mooi uitgangspunt. De swastika is ook afgebeeld op de voet van Boeddha. Een religie die juist bekend staat om zijn (innerlijke) vrede.


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388