Hofschilders

{lang: 'nl'}

Een hofschilder was een schilder die in vaste dienst schilderijen maakte van en voor belangrijke personen. Dit kon aan het koninklijk hof zijn of aan een geestelijk hof.

Vanaf de renaissance konden de kunstschilders hun naam onder het werk zetten. Voor die tijd waren de hofschilders vrijwel anoniem.

● Zo was Leonardo da Vinci een hofschilder aan het hof van Milaan.

● De Spaanse schilder Velázquez werkte aan het hof van Koning Philip IV en schilderde in een uniek Barokke stijl.

● Peter Paul Rubens schilderde voor de aartshertogen Albrecht van Oostenrijk en Isabella van Spanje.

Staatsieportret

De hofschilders werden vaak aan het werk gezet om de staatsieportretten te schilderen van de gehele adellijke families. Op een staatsieportret staat de persoon altijd in strakke houding en omgeven door rijkdom om macht uit te stralen. Voor koningshuizen is het verplicht om een staatsieportret te hebben. Tegenwoordig worden er foto’s gemaakt van de leden van Koninklijk Huizen.

Moderne Hofschilders

Tegenwoordig zijn er in de westelijke wereld geen hofschilders meer. Deze zijn allemaal vervangen door fotografen. Maar in het midden-oosten zijn er nog een aantal actief. Zo had Saddam Hussein zijn eigen “hofschilder”. Zo had ook Khadaffi tot voor kort zijn eigen hofschilder, Ni¬zar Sia¬la genaamd.

Frank Zweegers Hofschilders

bron: http://emptyeasel.com


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388