Wat moet ik Schilderen?

{lang: 'nl'}

Soms is het lastig om aan de slag te gaan met een schilderij. Wat zul ik nu eens schilderen?, waar moet ik starten?, zijn vragen die vaak door mijn hoofd zwerven terwijl ik naar een leeg canvas staar. Het is net als met het schrijven van een nieuw stuk. Een lege pagina die je aanstaart.

Maar gelukkig zijn er een aantal trucs om de creativiteit te prikkelen en inspiratie op te doen.

Maak een Lijstje

Het beste dat je kunt doen is het maken van een lijstje. Op dit lijstje kun je bijhouden welke genre’s je van houdt om te schilderen, de voorwerpen en de achtergronden. Je kunt bepaalde genres combineren met voorwerpen of personen die niet direct bij elkaar passen.

Dit is het moment waarop de creativiteit begint te borrelen. Klinkt makkelijk toch?

Pak je foto’s erbij

Een goed idee is om op ideeën te komen is om je fotocamera, mobiel of fotoboek erbij te pakken.

Als je langs de foto’s glijdt met je ogen komen herinneren naar boven, waardoor je geest beelden gaat ontwikkelen die tijdens het maken van de foto’s zijn gebeurd. Dit zorgt dat je geest meer aan de slag moet en er leuke, interessante of boeiende onderwerpen naar boven komen. Het hoeft natuurlijk helemaal realistisch te zijn.

Vaak staan de meest aparte foto’s op mobieltjes. Dit omdat het in de, zoals het in het Engels zo mooi heet ‘In the Spur of the Moment’ is gefotografeerd. Je mobiele telefoon heb je vaak snel bij de hand en onverwachtse situaties worden sneller vastgelegd.

Meerdere Schilderijen over één Onderwerp

Naast nieuwe ideeën kun je ook ‘gebruikte ideeën’ opnieuw gebruiken. Sommige onderwerpen lenen zich uitstekend om meerdere keren te gebruiken. Als je wel eens een naar het programma ‘Het portret’ kijkt snap je waarom. In het programma wordt een Bekende Nederlander door vier verschillende kunstschilders geportretteerd. De resultaten zijn vaak zeer verschillend terwijl het onderwerp, de persoon dezelfde is op de vier verschillende schilderijen.

Frank Zweegers - The Thinker


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388