Frank Zweegers over: Het Begrijpen van Renaissance Kunst

{lang: 'nl'}

Het woord “renaissance” betekent, letterlijk, wedergeboorte.

Het ineenstorten van middeleeuwse beschaving leidde tot de renaissance, wedergeboorte van de menselijke geest. Kunst en literatuur werd een krachtig middel in de Europese cultuur.

Politiek en Economie

Om de kunst uit de renaissance te begrijpen is het belangrijk om iets te weten over de politiek en economie in die tijd.

In de 15de en de 16de veranderde er veel in Europa. Het verdwijnen van de middeleeuwen was een feit.

Martin Luther werd bekend als opstandeling. Hij ging tegen de manier waarop de Katholieke Kerk zich verrijkte. De protestante ideologie deed zijn intrede.

De drukpers werd uitgevonden door Gutenberg in 1450’s. Het zorgde er voor dat de literatuur een enorme vlucht nam. Voor die tijd werden alle kopie’s met de hand gemaakt.

In Frankrijk werd de Franse vorstenhuis afgezet en de Republiek Frankrijk was een feit.

Al deze ontwikkelingen zorgde voor veranderingen in de Kunst en de Literatuur.

Kunst en Literatuur in de Renaissance

De kunst in de renaissance kenmerkt zich ook weer door de invloeden uit de klassiekse oudheid. De kunst kreeg weer respect voor order, symmetrie en proportie.

In Italië zie je het terug in het werk van de renaissance kunstenaars Michaelangelo, da Vinci en Raphael.

In de kunst werd Jesus en Maria anders afgebeeld dan voorheen. De menselijkheid werd meer naar voren gebracht.

Frank Zweegers Kunst - over Het Begrijpen van Renaissance Kunst


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388