Compositie bij het maken van Kunst

{lang: 'nl'}

Goede composities in schilderijen en tekeningen gebeuren niet per ongeluk. Het heeft tijd nodig, geduld. Het mooie is. Hoe groot je talent ook is je kunt je techniek verbeteren door een compositie te schetsen voor dat je voor het eggie aan de slag gaat.

Hier volgen 5 stappen voor een betere compositie.

1. Kies een onderwerp

Dit lijkt een voor de hand liggend element te zijn, maar het is lastig om een perfecte compositie te creëren zonder een object dat een goede compositie toe laat. Kies voor een visueel interessant object. Een voorwerp waar veel highlights en schaduwen in zitten. De kunstwerken die ik graag maak in mijn vrije tijd zijn vaak van voorwerpen met veel kleur, textuur en scherpe hoeken. Het geeft diepte. Het maakt je werk interessant. Contrasten.

2. Kies de maat die je wil

Hoe groot wil je dat het object op het doek komt? De keuze van de schaal kan een andere emotie bij de kijker oproepen. Je kunt een object klein en nietig houden of juist “larger-than-life” portretteren.

3. Plaatsing

Het plaatsing van het object is zeer belangrijk. Moet hoe recht in het midden, gecentreerd? Of is het misschien in de rechterhoek interessanter voor de toekomstige toeschouwer? Gecentreerd geeft een stabiele indruk en in de hoek een meer spannend gevoel.

4. Voeg contrast toe

Visuele kunst heeft altijd levels van licht en donker nodig. Dit geeft contrast, diepte en laat het object meer leven. Donkere accenten tegen een lichtere achtergrond maakt het object extra interessant. Het oog wordt er naar toe geleidt.

5. Kies je kleuren bewust

Felle kleuren grijpen je aandacht. Net als bij contrast leidt het de kijker. Let bij het kiezen van je kleuren op de kleurgroepen. Zo heb je de koele tonen en de warme tonen. Warme tonen zorgen er voor dat objecten op de voorgrond verschijnen en koele tonen hebben het tegenovergestelde effect. Hieronder zie je links koele ondertonen en rechts warme.

Frank Zweegers - koele ondertonen en rechts warme

Bron: http://claresauntie.typepad.com/


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388