Idiots Savants in de kunst

{lang: 'nl'}

Een idiot savant (geleerde dwaas) is iemand met een autistische stoornis, die toch op een bepaald terrein bijzondere geestelijke vermogens hebben. Zo zijn er idiots savanst met een bijzonder wiskundig vermogen (het kunnen opdreunen van pi in honderden getallen achter de komma) of razendsnel berekeningen kunnen uitvoeren. Anderen kunnen een muziekstuk na één keer horen naspelen, of hebben een bijzonder sterk geheugen voor allerlei sportfeiten.

Ook in de kunst kennen we Idiots Savants. De Schotse schilder Richard Wawro kon uit het geheugen zeer gedetailleerde tekeningen maken en bovendien al zijn tekeningen terughalen in zijn geheugen, terwijl hij verder ernstig geretardeerd en autistisch was. Andere savant-kunstenaars zijn Alonzo Clemens en Stephen Wiltshire.

Savants doen alles op hun geheugen, dat zo bijzonder is, omdat het op een bepaald vlak geen enkele filter heeft. Alles wat de savant ziet en hoort wordt direct opgeslagen in zijn of haar geheugen. Juist door het ontbreken van dit filter is normaal functioneren onmogelijk.

In volgend filmpje zien we een savant aan het werk. Na één keer boven een stad vliegen in een helikopter tekent hij de hele stad, tot op het raampje precies uit op een enorm wit vlak.


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388