Duchamp in de spotlight

{lang: 'nl'}

Het is weer even geleden, maar het werd er weer eens tijd voor: een beroemd kunstenaar in de spotlights op dit blog. Deze keer Marcel Duchamp. En wel omdat iemand me vroeg wat precies een readymade is – en hoe dat beter uit te leggen dan aan de hand van Duchamp?

Marcel Duchamp werd geboren in een kunstenaarsgezin. In 1902 begon hij te schilderen in neo-impressionistische stijl, maar ging al snel op zoek naar meer. Zo tekende hij cartoons voor tijdschriften en maakte kubistische schilderijen. Al snel ontpopte hij zich als enfant terrible; zo moest hij in 1912 zijn schilderij “Nu descendant un escalier” (“Naakt de trap aflopend”) verwijderen van een expositie in Parijs omdat het te aanstootgevend zou zijn. Een jaar later veroorzaakte “Nu descendant un escalier” opnieuw grote ophef. Nu op de Armory Show in New York. Hierdoor verwierf de kunstenaar internationale bekendheid.

Frank Zweegers - Marcel Duchamp Nude

Bron afbeelding: www.beatmuseum.org/

(volgende post meer!)


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388