Duchamps urinoir

{lang: 'nl'}

Duchamp was de eerste die een alledaags voorwerp presenteerde als een kunstwerk (de eerder genoemde readymade). Dit was een mijlpaal voor de hedendaagse beeldende kunst en Duchamp riep hiermee opnieuw filosofische vragen op over de aard en functie van kunst (hij deed dit natuurlijk al eerder met zijn fietswiel op een kruk).

Frank Zweegers Fontaine Duchamp

“Fountain” was een gewoon urinoir – gesigneerd met “R.Mutt” 1917 – dat Duchamp anoniem inzond voor een juryloze expositie in 1917 te New York, waarvan hij zelf directielid was. De inzending werd echter gezien als een belediging van de organisatie van de expositie en geweigerd. Toch ging het niet onopgemerkt aan de geschiedenis voorbij; in 2004 werd het urinoir door een panel van 500 kunstkenners zelfs verkozen tot invloedrijkste kunstwerk van de 20e eeuw.


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388