Mijn hersenen vinden dit geen kunst

{lang: 'nl'}

Ongeveer lang als we kunst maken, is er discussie over wat wél kunst is, en wat niet. Nu is er een nieuwe graadmeter. Britse wetenschappers hebben namelijk een gebied in de hersenen ontdekt dat actief wordt als mensen de schoonheid van kunstwerken of muziek ervaren. Het gaat om de zogenaamde mediale orbitofrontale cortex, een hersengebied in het voorste gedeelte van de hersenen.

Semir Zeki, hoofdonderzoeker op dit onderwerp, zegt erover: “Almost anything can be considered art, but we argue that only creations whose experience correlates with activity in the medial orbito-frontal cortex would fall into the classification of beautiful art.”.

Tijdens het experiment werd 22 proefpersonen met verschillende culturele achtergronden gevraagd enkele muziekstukken en kunstwerken te beoordelen. Tijdens het kijken en luisteren werden er scans van hun hersenen gemaakt. Vonden zij een kunstwerk mooi, dan was de mediale orbitofrontale cortex erg actief. Voor de kunstwerken die zij als ‘lelijk’ betitelden, was er ook geen noemenswaardige reactie op in de hersenen.

De mediale orbitiofrontale cortex is al eerder gelinkt aan het ervaren van schoonheid. Maar de nieuwe studieresultaten tonen voor het eerst aan het hersengebied niet alleen actief wordt bij het ervaren van visuele schoonheid, maar ook bij ‘auditieve’ kunst.


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388