Abstracte kunst

{lang: 'nl'}

De tegenhanger van figuratieve kunst is non-figuratieve kunst, oftewel abstracte kunst. Zoals je in mijn blog over figuratieve kunst hebt kunnen lezen, worden in figuratieve kunst herkenbare onderwerpen, figuren en objecten weergegeven. Abstracte kunst is een kunstrichting waarbij juist wordt gestreefd om de realiteit níet weer te geven. Zo worden onderwerpen, figuren en objecten niet herkenbaar afgebeeld en worden onderliggende principes zichtbaar gemaakt.

Kenmerken
Onderliggende principes worden zichtbaar gemaakt door middel van (primaire) kleuren, contrasten en ritmes. Vormen en lijnen belangrijker dan in andere kunstrichtingen. Deze kleuren, vormen en lijnen hebben geen relatie tot de zichtbare werkelijkheid.

Ontstaan
De kunststroming is ontstaan aan het begin van de 20e eeuw en kwam vooral tot uiting in de beeldhouwkunst en schilderkunst. De eerste abstracte creaties werden gemaakt door de Franse schilder Paul Cézanne (zie de afbeelding hieronder).
Paul Cezanne

Er zijn twee hoofdstromingen: geometrische abstracte kunst en abstract-expressionisme. Bij de eerste stroming zijn vormen vooral afgeleid uit de natuur en in de tweede stroming werd vooral gebruik gemaakt van wiskundige vormen als vierkanten en driehoeken. Hierbij draaide het om het uiten van emoties en het schilderproces, niet om het resultaat. Het automatische, intuïtief werken van de kunstenaar werd zo weer belangrijk.

Frank Zweegers - Abstracte Kunst

Frank Zweegers – Abstracte Kunst

Frank Zweegers - Abstracte Kunst

Frank Zweegers – Abstracte Kunst


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388