Symbolisme, kunst vervuld met symboliek.

{lang: 'nl'}

Van Paul Gauguin en Gustav Klimt naar Auguste Rodin, Het Symbolisme kende een ruime aanhang met verschillende kunstenaars in verschillende kunstvormen die wereldwijd beroemdheid verwierven.

Hoe ontstond het Symbolisme?

Het Symbolisme, een kunststroming uit de tweede helft van de negentiende eeuw, kan gezien worden als een vervolg op de achttiende Eeuwse Romantiek. Beiden vinden hun oorsprong in een tegenbeweging naar de vooruitgang van de maatschappij. Terwijl Europa een vooruitgang doormaakte, kenmerkend voor het midden van de negentiende Eeuw, hadden vele kunstenaars het gevoel dat de authenticiteit verloren dreigde te gaan. Dit kwam tot uiting in een veelal donkere kijk op de wereld en het bestaan. Deze kijk zal kenmerkend worden voor het symbolisme. Zij zullen zich afzetten tegen deze vooruitgang door op zoek te gaan naar de basis en het achterliggende verhaal.

De kenmerken even onder de loep

Symbolisme is meer een vorm van benadering dan een stijl. Spiritualiteit, fantasie, het zintuigelijke ervaren en een hang naar het verleden staan centraal in deze strekking. Symbolisten observeren de realiteit niet, maar gaan net op zoek naar het ‘symbolische verhaal’, de symboliek en, zo mogelijk, een achterliggende boodschap. De realiteit verdwijnt naar de achtergrond. Zowel voor kleuren, vormen als gedachten.

In een later stadium zal het Symbolisme van grote invloed zijn op andere kunststrekkingen zoals het Expressionisme en Surrealisme.
Het Symbolisme zal zich over heel Europa uitstrekken en na Wereldoorlog 1 verdwijnen. Vele oorspronkelijk Surrealistische kunstenaars zoals Kandinski, Picasso en Mondriaan zullen hun weg vinden in nieuwe strekkingen en uiteindelijk uitkomen bij de strekking waarin zij de meeste bekendheid verwierven, namelijk de Abstracte Kunst.

‘Symbolische’ namen

Symbolisme vindt men terug in elke kunststrekking. Gaande van schilderkunst en beeldhouwkunst, naar filosofie en literatuur. Enkele van de meest bekende Symbolisten zijn ongetwijfeld Gustav Klimt, Paul Gauguin en Edvard Munch voor de Beeldende kunst, Charles Baudelaire voor de literatuur, Claude Debussy op het gebied van muziek en tot slot Georges Minne en Auguste Rodin voor wat betreft de beeldhouwkunst.
In Rusland zal zich eveneens een Symbolische strekking uiten op het gebied van decorontwerpen, met als bekendste naam wellicht Alexandre Benois.

 

Afbeeldingsresultaat voor symbolisme schilderij


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388