Kunst van nu

{lang: 'nl'}

Hedendaagse kunst, een topper in pluralisme

Kunst is doorheen de eeuwen een vaste waarde geweest in onze cultuur. Ook wordt het, tot op de dag van vandaag, vaak aangewend als meningsuiting. In een wereld die bol staat van terrorisme en milieu- bewustwording, is nog steeds plaats voor kunst, al moeten we toegeven dat deze mee evolueert. Misschien ook maar goed!

Het grootste kenmerk voor de hedendaagse kunst is het pluralisme. Waar voorheen duidelijke kenmerken konden vastgesteld worden per kunst-tijdperk, is dit niet langer het geval bij de hedendaagse kunst. Met het uitdoven van post- modernisme en de ingang van de hedendaagse kunst, zijn ook de vaste kenmerken en lijnen verdwenen.

Kenmerken

Hedendaagse kunst is niet te kenmerken door figuratief of abstract. Ze komen beiden voor. Waar voorheen kunst vooral werd gekenmerkt door schilderkunst en beeldhouwkunst, moeten we nu toegeven dat deze al lang niet meer de koplopers zijn in de hedendaagse kunst. De 21ste eeuw kenmerkt zich door multimedia-technieken en zo ook kunst. We zien steeds vaker kunstvormen zoals videokunst, fotografie, maar ook digitale kunst en internetkunst. Voor het eerst is er geen hiërarchie meer aanwezig in de wereld van kunst.

Maar dat is niet alles. De 21ste eeuw staat bol van internet, sociale netwerken enzomeer. We zijn in staat om contact te leggen over de hele wereld en dat komt ook kunst en goede. Waar je voorheen onderscheidt maakte tussen bijvoorbeeld Westerse kunst en Oosters kunst, zijn we nu in staat om kunst te verspreiden over de hele wereld.
Dit heeft als gevolg dat kunst de wereld rond reist en zo overal bekendheid vergaart.

De Hedendaagse kunst betekent hiermee een einde aan het indelen van kunst in hokjes en strekkingen.
Het maakt ook niet meer uit of het eindresultaat ‘mooi’ genoemd kan worden. Het gaat niet langer om schoonheid, maar eens te meer om het concept, het verhaal achter de kunst, de ontdekking of mening. De tijd dat kunst vooral esthetisch hoorde te zijn, is lang verleden tijd!

Enkele hedendaagse kunstenaars zijn onder meer Huang Yong Ping en Mona Hatoum.

 

Afbeeldingsresultaat voor Mona Hatoum


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388