De beste musea van Nederland

{lang: 'nl'}
rijksmuseumDe beste Nederlandse musea en hun najaarsaanbod

Nederland barst van de musea. Niet gek ook, met zo’n rijke geschiedenis en al die wereldvermaarde kunstschilders. Als je de vele internationale bewonderaars mag geloven, springen deze drie musea er onbetwist bovenuit.

Van Gogh Museum
Vincent van Gogh is vanzelfsprekend de grote ster van het Van Gogh Museum. Bij leven verkocht de gekwelde kunstschilder slechts één schilderij. Vandaag vind je zijn werken in verschillende internationale topmusea. Het naar hem vernoemde Amsterdamse museum telt ruim 200 olieverfdoeken. Hier zie je van Goghs stijlovergang van donkere vroege werken tot de weergaloze kleurenexplosies uit zijn productieve laatste levensjaren te Arles.

Het museum bezit ook een fraaie collectie werken van belangrijke tijdsgenoten als Henri de Toulouse-Lautrec, Claude Monet, Camille Pissarro en Paul Gauguin. Wil je meer weten over die laatstgenoemde? Dat kan nog tot en met 13 januari 2019 met de tijdelijke tentoonstelling “Gauguin & Laval op Martinique”. Deze expo belicht Gauguins verblijf op het Caraïbische eiland in 1887. In deze inspirerende periode toonden de Franse postimpressionist en zijn kunstenaarsvriend Charles Laval een ongeziene werklust.

De van Gogh-broers waren bijzonder onder de indruk van Gauguins Martinikaanse voorstellingen. De kunsthandelaar in Theo kocht terstond een werk. Vincent bewonderde de tropische thema’s. Hij wist toen al dat zo’n exotische reis niet voor hem was weggelegd.

Rijksmuseum Amsterdam
Nederland telt zestien Rijksmusea. Toch denk je bij het Rijksmuseum meteen aan het indrukwekkende gebouw van architect P.J.H. Cuypers. Het Rijks is onlosmakelijk verbonden met “De Nachtwacht”. Natuurlijk biedt het museum veel meer dan Rembrandt van Rijns imponerende schuttersstuk. Elk jaar dompelen meer dan twee miljoen bezoekers zich onder in de vaderlandse geschiedenis en het werk van ongeëvenaarde Hollandse meesters.

Tot en met 20 januari 2019 beleef je er “80 Jaar Oorlog”. Verwacht je aan een spannend verhaal doorspekt met wapens, spotprenten, schilderijen en tapijten. De zorgvuldig gekozen voorwerpen illustreren treffend de woelige strijd voor godsdienstvrijheid en Nederlandse onafhankelijkheid.

Het Mauritshuis
Het Mauritshuis is een veelvuldig gekopieerde architectonische parel. In dit prachtige Hollands-classicistische gebouw zie prachtwerken uit de Gouden Eeuw als “Het meisje met de parel” en “Het puttertje”.

Momenteel heeft het Mauritshuis de bijzondere tentoonstelling “Hollandse meesters uit Britse landhuizen” op bezoek. De Britse elite verzamelde vanaf de zeventiende eeuw verwoed Hollandse schilderijen. Dankzij de National Trust ontdek je tot en met 6 januari 2019 wel tweeëntwintig schilderijen uit twaalf huizen. Het is ongezien dat zo’n grote collectie het Verenigd Koninkrijk verlaat. Alleen al Aelbert Cuyps fenomenale “Zicht op Dordrecht” illustreert perfect waarom de Britse adel zo veel Hollandse meesters verwierf.


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388