De leukste winterse schilderijen

{lang: 'nl'}

winterschilderij

Winterlandschappen

De winter is weer in aantocht en we trekken ons terug in huis. Kachel aan, warme chocolademelk en misschien wel weer de schaatsen uit het vet? Mocht dit alles niet zo zijn dan kun je altijd je hart ophalen aan een mooi winters schilderij. Door de jaren heen zijn er ontzettend veel winterse taferelen geschilderd. Mensen op de schaats en kinderen op een slee, in een wereld vol met sneeuw en ijs, zijn regelmatig afgebeeld op doek. Sneeuw en ijs waren natuurlijk hét wintervermaak In die jaren hadden mensen niet zoveel vertier, dus als het ging vriezen was iedereen op het ijs vinden.
Een aantal schilders uit de 16e en 17e eeuw hadden zich zelfs gespecialiseerd in het schilderen van wintertaferelen. Eén van hen, Hendrick Avercamp, die in de 16e eeuw leefde, creëerde geweldige landschappen. Vooral zijn winterlandschappen zijn het bekijken waard.

Hendrick Avercamp

Deze Nederlandse kunstschilder, die geboren is in 1608 maakte een groot aantal winterse taferelen, waaronder het beroemde “Winterlandschap met ijsvermaak”. Deze bijzondere afbeelding is geschilderd met olieverf op eikenhout en te zien in het Rijksmuseum te Amsterdam.
Avercamp werd geboren in Amsterdam en groeide op in Kampen. Als bijnaam had hij “de stomme van Kampen”. Waarschijnlijk was hij al vanaf zijn geboorte doof en kon dus niet spreken. Zijn ijsvermaak-schilderijen laten zien hoe men vroeger de winters beleefden. “IJsvermaak bij een stad”, laat zien hoe een bedelaar geld bij elkaar probeert te sprokkelen en hoe een man een gat hakt in het ijs. Waarschijnlijk om zijn kostje bij elkaar te vissen. De mensen met geld konden zich wel vermaken op het ijs maar de arme sloebers moesten sappelen om voedsel en wat centen bij elkaar te schooien. Een aantal dames van adel dragen een fluwelen masker om de tere huid in het gezicht te beschermen tegen de vrieskou. Avercamp schilderde dus arm en rijk op het ijs.

Geschilderde kou

Hollandse meesters waren in de middeleeuwen goed in het overbrengen van koude winters op het doek. Dat is ook niet echt verwonderlijk omdat Nederland échte kou heeft gekend. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een groot aantal winterse schilderijen in haar collectie. Vooral wanneer de herfst op zijn retour is en de winterse dagen weer in aantocht zijn is een bezoekje aan dit museum aantrekkelijk om te ondernemen. Kijk voor musea met winterse schilderijen op de diverse websites.

 Naar boven

Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388