Dit wist je nog niet over Rembrandt van Rijn

{lang: 'nl'}
rembrandt-van-rijn-67752_960_720Rembrandt van Rijn is één van de bekendste Nederlandse schilders ter wereld. Zijn kunst is overal gekend, en hangt in veel grote musea. Hij schilderde in de 17de eeuw, wat ook wel de Gouden Eeuw werd genoemd. Hij leefde van 1606 tot 1669 en heeft in die tijd wel meer dan 300 schilderijen gemaakt, 300 etsen en meer dan 2000 tekeningen. Zijn bekendste werk is natuurlijk de Nachtwacht.

Zijn persoonlijke leven

Rembrandt is geboren in 1606 als de zoon van een molenaar. Zijn moeder heette Cornelia en zijn vader Harmen Gerritsz van Rijn. Hoewel hij kon studeren heeft Rembrandt uit eigen initiatief de universiteit, waar hij een opleiding letteren volgde, verlaten. Hij wilde liever kunst maken. Hij volgde enkele jaren les bij Jacob van Swanenburch voordat hij zelfstandig schilder werd. Hij was toen amper 19 jaar. Later trouwde hij met Saskia Uylenburgh. Samen hadden ze 4 kinderen, waarvan er 3 zeer jong stierven. Alleen hun zoon Titus overleefde. Samen hadden ze ook een huis, wat nu noch bekend staat als het Rembrandt huis. Indertijd kostte dit huis wel 6000 euro, wat enorm veel was. De gemiddelde man verdiende amper 110 euro per jaar. Saskia ging echter dood vlak na de geboorte van Titus. In haar erfenis stond dat Rembrandt niet mocht hertrouwen, anders kreeg hij niets van het geld. Rembrandt heeft wel nog enkele affaires gehad en kreeg uiteindelijk nog een dochter, Cornelia.

Zijn professioneel leven

De Nachtwacht is Rembrandts bekendste werk. Hij heeft wel 3 jaar nodig gehad om het te schilderen. Verder maakte hij nog zelfportretten en kreeg hij opdrachten. Deze kwamen vooral van artsen. Zo schilderde Rembrandt eens de autopsie van een man, iets wat in deze tijd nog zeer zelden gedaan werd. Rembrandt vond het leuk om rijke maar ook arme mensen te schilderen. Zijn stijl maakte gebruik van een spel van donkere en lichtere kleuren om zijn schilderijen vorm te geven. Men noemde dit de ‘clair obscuur’, wat ook gebruikt werd door bekende Italiaanse schilders.


Warning: Use of undefined constant THEMENAME - assumed 'THEMENAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-content/themes/dovetail/single.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388