De mooiste schilderen van Piet Mondriaan

{lang: 'nl'}

Enkele meesterwerken van Piet Cornelis Mondriaan

“The only problem in art is to achieve a balance between subjective and objective”
Piet Cornelis Mondriaan is een schilder zoals geen ander. Zijn schilderijen ondergingen door de jaren een ongelooflijke metamorfose. Hij vond inspiratie in het pointillisme, expressionisme en in het kubisme. Deze invloeden kun je zien in zijn latere kunstwerken.

Molen bij zonlicht – 1908

Molen bij zonlicht is een zeer kleurrijk schilderij met expressieve kleuren. Mondriaan maakte zich toen al los van de realiteit. Met felrode, gele en blauwe verfstreken bracht Mondriaan de molen in beeld. Deze contrastkleuren geven de indruk dat de molen in brand staat, maar in werkelijkheid wordt het weerkaatsend zonlicht weergegeven.

Molen bij zonlicht van Mondriaan

Molen bij zonlicht

Bloeiende appelboom-1912

Bij het schilderwerk Bloeiende appelboom zie je duidelijk dat Mondriaan de schilderwerken abstracter en minder herkenbaar maakt. Dit noemt men een vorm stileren. hij gebruikt enkel nog kubussen, kegels en vollen. Je kan je nauwelijks voorstellen dat dit een appelboom is. Dit is een schilderij van Mondriaan zijn kubistische periode.

De bloeiende appelboom

De bloeiende appelboom

Compositie 10 in zwart wit-1915

In Compositie 10 in zwart wit kom je de gekende horizontale en verticale strepen tegen. De horizontale lijnen kunnen aanrollende golven voorstellen. De verticale lange lijnen stellen hier de pier voor. Mondriaan speelt met de frequentie en interval van de lijnen waardoor hij, ondanks de abstracte lijnen, een aangenaam beeld van de natuur weergeeft.

Compositie 10 in zwart wit-1915

Compositie 10 in zwart wit-1915

Ruitvormige compositie met geel, zwart, blauw, rood en grijs-1921

Het schilderwerk Ruitvormige compositie met geel, zwart, blauw, rood en grijs toont een volledig abstract schilderwerk van Mondriaan. Je kan duidelijk de horizontale en verticale lijnen onderscheiden. Beweging en diepte zijn volledig vervaagd. Het canvas werd 45° gedraaid.

Ruitvormige compositie met geel, zwart, blauw, rood en grijs-1921

Ruitvormige compositie met geel, zwart, blauw, rood en grijs-1921

Victory Boogie Woogie-1944

Victory Boogie Woogie is een onvoltooid schilderwerk van Mondriaan. Hij schilderde dit werk in zijn laatste jaren. Hier kun je ook zijn gekende horizontale en verticale lijnen zien, maar dit heeft niet de hoofdessentie voor dit werk. In het schilderwerk zijn de basiskleuren rood, geel en blauw zeer sterk aanwezig. Het is een zeer dynamisch schilderij die de dynamiek van de stad voorstelt. Naar dit werk is veel onderzoek gedaan over hoe het schilderwerk tot stand is gekomen.

Victory Boogie Woogie-1944

Victory Boogie Woogie-1944

Piet Cornelis Mondriaan was een kunstenaar van ziel en hart. Hij vond zijn inspiratie bij verschillende kunstenaars, maar hij creëerde een eigen stijl. Zijn kunstwerken zijn buitengewoon. Tot op het heden inspireert Mondriaan vele artiesten en zal dat nog lang blijven doen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/owczar22/domains/frankzweegers-kunst.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388